Man brugte faktisk skøjter til at jage med

17 May 2022 Anders Lundtang Hansen

editorial

Hvad forestiller du dig, når folk taler om, at der er brug for skøjter?

Det kan enten være den barske sport ishockey, der – sjovt nok – foregår på is, eller det kan være den fine måde med kunstskøjteløb, hvor man danser til musik og lave imponerede og akrobatiske kunstarter på skøjterne og i luften alene eller med en partner.

Men du forestillede dig nok næppe, at skøjter startede ud som et hjælpemiddel til at jage med.

Faktisk er mange sportsgrene begyndt på den måde, at det har udsprunget af en måde at overleve på, jage eller bekæmpe ens fjender, og her kommer skøjter, som man bruger på is, altså også ind i billedet.

Og det er virkelig en gammel opfindelse, som man kan spore noget nær 5.000 år siden til Finland.

Skøjter skulle bruges til at overleve med

Du kan nok forestille dig, at når man skulle tilbagelægge store afstande i Finland i gamle dage, hvor der kunne være langt mellem beboelserne, eller man skulle jage, så var det svært at komme gennem sne og is.

skøjter

Sne kunne man så forcere bedre med issko, der jo ligner, at man har taget en tennisketcher og sat under et par sko, så man fordeler vægten og således ikke synker dybere ned i sneen.

Men at skulle holde balancen på is er straks noget andet, og derfor opfandt man i Finland de første skøjter til brug på is, så man lettere kunne kommer over tilfrosne søer med videre – og der er virkelig mange søer i Finland!

Så kunne man virkelig komme omkring på sneen og isen, uden man skulle være bange for at komme for langt væk eller ikke finde hen til der, hvor der var noget bytte at nedlægge.

Dette skænker man næppe en tanke nu om dage, hvor man ser en ishockeykamp eller beskuer et kunstskøjteløb. 

More articles

04 March 2023

Teltudlejning