Hvorfor er melatonin vigtigt, når man skal sove?

19 januar 2020 Astrid Pedersen

editorial

Melatonin er det eneste hormon, som eksklusivt koder for søvn. Mennesket er indrettet således, at de vågne aktiviteter foregår i dagslys, og at de mørke timer skal bruges til flere timers sammenhængende søvn. Vores hjernes komplekse funktion afhænger i høj grad af en vis hviletid, og kroppen har ligeledes behov for at restituere. Dette sker gennem cirka otte timers søvn, i løbet af hvilke hjernen kan rydde op i dagens indtryk og sætte disse i system i hukommelsen, samtidig med at unyttige ”filer” kasseres, og kroppen får mulighed for at geare ned og rense ud i affaldsstoffer samt reparere eventuelle skader.

Denne søvn kan kun forekomme, hvis der er melatonin til stede i systemet. Melatonin udskilles fra koglekirtlen, og denne udskillelse trigges ved fraværet af lys. I praksis betyder dette, at du vil have svært ved at sove ordentligt om natten, hvis du ikke sørger for at dit soveværelse er mørkt og roligt.

Tager du arbejde og underholdning med ind i sengen i form af smartphones, tablets eller laptops, eller ser du tv til langt ud på natten, risikerer du således at ødelægge sin krops naturlige søvncyklus. Dette vil du tydeligt kunne mærke på dit energiniveau og dit generelle humør i det daglige. Bliver man over en længere periode berøvet sin gode nattesøvn, kan det resultere i depression og stress.

Få en god melatonin booster med tryptofan

Derfor er det en god idé så hurtigt som muligt at rette din døgnrytme op og tillægge dig gode og sunde sovevaner. Dette kan gøres ved at passe dine sengetider, droppe skærme i soveværelset, og eventuelt supplere din kost med et tryptofan holdigt kosttilskud. Tryptofan er et stof, som hjælper udskillelsen af melatonin på vej, og som eksempelvis findes i kosttilskuddet Zenbev, som er baseret på rene naturlige ingredienser.

Læs mere på melatoninguide.dk

Flere Nyheder

04 marts 2023

Teltudlejning