Få miljøvenlig varme med en varmepumpe

02 september 2018 Astrid Pedersen

editorial

Ønsker du at omlægge dit energi forbrug til en mere miljøvenlig udgave – og samtidig spare en god sjat på din varme- eller elregning? Så bør du overveje at få en varmepumpe installeret i dit hjem. Moderne varmepumper er super effektive, når det gælder om at optimere udnyttelsen af de gratis og vedvarende ressourcer, nemlig temperatur forskelle i luften eller jorden.

Hvordan virker en varmepumpe?

En varmepumpe benytter sig af det helt enkle princip, at nogle materialer – for eksempel kølemiddel – har et lavere temperaturpunkt end andre. Dette betyder, at de hurtigere udvider sig, da de koger og fordamper ved selv temmelig lave temperaturer. Dette kan udnyttes ved at lede kølemidlet ind i et fordampningsrum, som er placeret udendørs – her vil kølemidlet udvide sig ved temperaturer helt ned til minus 27 grader. En kondensator vil presse dampen sammen, hvilket giver en højere temperatur, som så overføres til husets varmefordelings system. Her bruges varmen til at opvarme vand til forbrug og varme – de effektive varmepumper kan sagtens varme vand op til badning og opvarmning af hele huset på én gang.

Tre forskellige typer varmepumper – vælg den rigtige

Grundlæggende findes der tre forskellige typer varmepumper, som fungerer efter dette princip. Jord til vand varmepumpen er den, som er dyrest og mest omstændelig i etablering, og kræver desuden tilladelse at opføre – samt at du skal have egen grund på et vist areal, førend du kan grave de mange slanger ned. Derfor anbefales det, at du i stedet får installeret en såkaldt luft til vand varmepumpe. Du kan opnå næsten samme effekt og en lignende besparelse – og så er en luft til vand varmepumpe bare nemmere at etablere, samt knap så dyr som et jordvarme anlæg. Du kan opnå en besparelse på op imod 80% af dine varmeomkostninger, hvis du vælger en luft til vand varmepumpe. Bliv klogere på gramenergi.dk

Flere Nyheder

04 marts 2023

Teltudlejning