Brugt bil: Kend dine rettigheder

17 marts 2020 Camilla Skøtt

editorial

Det er ofte billigere at købe en brugt bil privat end hos en forhandler, men til gengæld har du ingen rettigheder, hvis du vælger den billige løsning – læs med, og bliv klogere.

Uanset om du køber en ny eller en brugt bil, er det en god idé at forberede dig, inden du tager ud for at kigge. Samtidig er det vigtigt, at du er klar over, at du har en række rettigheder som forbruger, hvis du køber bilen hos en forhandler.

Det gælder først og fremmest reklamationsret, ligesom du ofte får garanti på brugte biler hos forhandleren.

Reklamationsret – brugt bil

Når du som forbruger køber en brugt bil hos en forhandler, er du dækket af købeloven, og det betyder, at du har to års reklamationsret – uanset om det er skrevet i kontrakten eller ej.

At du har reklamationsret betyder, at du kan klage, hvis der er fejl på bilen, du ikke er blevet gjort opmærksom på, eller hvis du mener, du på anden måde er blevet snydt.

Garanti – brugt bil

Reklamationsret og garanti er ikke det samme, og bilforhandleren er ikke forpligtet til at give dig garanti på en brugt bil. Der er dog mange forhandlere, der rent faktisk tilbyder det, og derfor kan du med fordel undersøge det, inden du begynder at prøvekøre forskellige biler.

En brugtbilsgaranti giver dig bedre beskyttelse end købeloven, og den skal være anført i slutsedlen for at være gældende. Garanti kan dække forskellige dele af bilen, og modsat købeloven dækker den fejl, der opstår efter købet og inden garantiperioden udløber.

Uvildig gennemgang af bilen

Er du usikker på at købe brugt bil, kan du overveje, om du vil bruge et par hundrede kroner på at sende den forbi en uvildig mekaniker, inden du underskriver købsaftalen. De penge er godt givet ud, hvis vedkommende finder en række fejl, der bliver dyre at få udbedret.

Flere Nyheder

04 marts 2023

Teltudlejning