Er en tandprotese det rigtige for dig?

24 August 2021 Lykke Holzmann Søby
image

editorial

Det er aldrig rart at finde ud af at man har brug for en tandprotese – det man i gamle dage kaldte et gebis – men nogle gange kan det vise sig at være en nødvendighed. Herunder kan du læse lidt om, hvilke tegn du skal holde øje med, så du kan undgå at få tandproteser, og i stedet beholde din egne tænder hele livet igennem.

Løse tænder

Hvis dine tænder er løse eller rokker, kan dette være et tegn på, at proteser er en del af din fremtid. Løse tænder signaliserer normalt forfald og kan være en konsekvens af paradentose. Fordi du ikke kan se under tandkødet, kan der opstå betydelig skade, uden at du bemærker det. Det samme gælder med huller, mellem dine tænder. Hvis der vokser huller støt mellem dine tænder, skal du spørge din tandlæge om det.

Svært ved at tygge eller fordøje fødevarer

Et symptom, der kan være en mindre indlysende indikator for behovet for proteser, er hvis det bliver smertefuldt at tygge, især når du spiser hård eller sej mad. Det er et tegn på, at dine tænder kan have betydelige skader. Et andet tegn på forfald, er kronisk fordøjelsesbesvær. Fordi dine tænder ikke fungerer korrekt, og det er sværere at tygge, og derfor er du mere tilbøjelig til at tage en større bid, hvilket kan føre til mavesmerter. Hvis du oplever et eller begge disse symptomer, er det tid til at booke et tandlægebesøg

Manglende tænder

Hvis du allerede har mistet en eller flere tænder, er behovet for proteser øjeblikkeligt. Jo mere tid du går uden proteser, jo større risiko løber du for at miste flere tænder. Uden støtte fra alle dine tænder slides de resterende sunde tænder hurtigere og bliver svagere. Hvis du mangler tænder, men ikke har løst behovet for proteser endnu, er det nu tid til at undersøge behandlingsmuligheder med din tandlæge.

Hvis du bor i Østjylland kan du få gode tandproteser i Randers. 

More articles

04 March 2023

Teltudlejning