Ølbrygningens historie

22 February 2020 Lotte Hindsberg

editorial

Efter en lang årrække, hvor der i princippet kun fandtes 2 øl på det danske marked, Tuborg og Hof som i dag hedder Carlsberg, er der sket en positiv udvikling og der findes i dag et stort udvalg af specialøl og mange små microbryggerier. Det har de sidste 500 år primært været mænd, der har brygget øl. Hvis det vel og mærke var øl, der var noget der skulle sælges. På landet har det indtil for ganske nylig været kvinderne, der stod for husets ølbrygning, der nemt kunne består af mange liter øl dagligt. 

Øllets historie

Man har kendt til øl de sidste 8000 år, hvor det blev opfundet ved et tilfælde, som så mange andre ting og i fornylig har man i Danmark har man fundet beviser for, at der blev brygget øl for så langt tilbage som for 5000 år siden. Det ældste bevis vi ellers havde var Egtvedpigen, der havde en krukke med øl med sig i graven.

Kvindernes opgave

Det var kvindernes opgave at brygge husets eller gårdens øl og det foregik i bryggerets, deraf navnet. Ølbrygningen var i oldtiden omgæret af stor mystik og ritualer og der blev set med beundring på kvinder, der ikke alene kunne frembringe liv til børn, men også til denne smukke gyldne alkoholiske drik, der helt bestemt var en gave fra guderne. 

Senere var det også kvinderne der bryggede og drev ølstuer, hvor det var muligt at drikke øl og købe andre former for ydelser af de øl serverende kvinder.

Det var først i middelalderen, at der blev formet et bryggerlaug og brygning af øl til salg overgik til mændende og det var kun i byerne. På landet var det stadig kvindernes ansvar at brygge det daglige øl. Det var iøvrigt meget almindeligt, at der blev drukket 3-5 liter om dagen og det var både børn, mænd og kvinder.

More articles

04 March 2023

Teltudlejning