Kan rustbeskyttelse holde for evigt

10 April 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

Det var en noget epokegørende opfindelse i sin tid, da man udviklede rustbeskyttelse, for hidtil havde jern og andre metal, der forgik i vind, vejr og brug afhængige af, at man vedligeholdte dem ved at udskifte dele eller bare pusle om dem med reparationer – indtil de ikke længere virkede.

Den slags kunne så være ensbetydende med en udskiftning, men heller ikke det ville jo være en permanent løsning, da man så skulle til at udføre samme manøvre – det var skruen uden ende, selvom det var nødvendigt.

Da man så opfandt rustbeskyttelse, var mange overbevist om, at nu var det slut med rust overhovedet, hvorfor tingene af metal og lignende kunne holde noget nær evigt, så længe man bare gav det rustbeskyttelse.

Den slags var dyrt til at starte med at få og bruge, men nu er det udbredt til mange dele af verden, hvorfor man kan komme helt ned til at finde rustbeskyttelse i Skjern, hvis det skulle være nødvendigt.

Men desværre må vi også meddele, at som bekendt varer intet evigt, og det gør en behandling med rustbeskyttelse ikke.

Dette skal ikke forstås som, at man kan blive nødt til at give det bemeldte en rustbeskyttelse mere eller flere opfølgende, men lige så meget fordi, at selv den bedste form for rustbeskyttelse ikke kan hindre de eroderinger med videre, der naturligt vil finde sted.

For selvom man måske hindrer, at der opstår tydeligt rust, så beskytter det meste rustbeskyttelse hovedsageligt på overfladen, hvor metallet kan forgå indeni.

Den slags – sammen med meget andet – har jo en naturlig udløbsdato, så selvom det måske stadig på overfladen ser fint ud, så ældes det langsomt indvendigt, også selv rustbeskyttelsen måske går lidt dybere.

Så selvom du formentlig kan forlænge livet på dette metal, så vil det langsomt forgå alligevel, men sådan er livet.

More articles

04 March 2023

Teltudlejning