Dyrk dit eget spisekammer på altanen

26 May 2020 Heidi Kirkebække
image

Man kan sagtens dyrke grøntsager, krydderurter og små bærbuske, selvom man bor i en 2-værelses på 3. sal. I hvert fald hvis man er så heldig at have en altan. Herunder finder du nogle ideer til planter, der kan omdanne din altan til et hyggeligt, frodigt og grønt spisekammer. Inden du kaster dig over ideerne, er det nyttigt at overveje, hvor meget eller lidt sol og læ, der er på din altan. Tag det med i overvejelserne, når du vælger hvilke planter, du vil give dig i kast med at dyrke.  

  • Det er vidunderligt at kunne plukke sine egne, friske krydderurter til sommerens salater – og alt muligt andet. Krydderurter kan dyrkes i altankasser, krukker og potter, og der er et utal at vælge imellem. Rosmarin, timian, purløg, persille, mynte eller merian. Kun fantasien sætter grænser. Ofte kan du endda få stort udbytte af den krydderurt, du har købt i supermarkedet til en billig penge. Plant den om i nyt jord på altanen og nyd at se den få nyt liv.    

  • Det bliver nærmest ikke mere sommerligt end danske jordbær med fløde. Du kan dyrke dine egne i altan- eller plantekasser.

  • Har du en ekstra solrig plads med læ på din altan, skulle du tage at give den til en tomatplante eller to. Med lidt held, sol og varme kan du snart spise en lækker rugbrødsmad med hjemmedyrket tomat. Eventuelt toppet med purløg fra altankassen.

  • Det kræver ikke en hel mark at dyrke kartofler. I hvert fald ikke hvis der kun skal være nok til eget forbrug. Prøv det i en krukke på altangulvet – måske bliver du overrasket over, hvor mange lækre, nye kartofler du kan få ud af ganske få læggekartofler. I krukker på gulvet eller i plantekasser kan du også dyrke for eksempel gulerødder, fennikel, radiser, grønkål, spinat, rabarber, basilikum og salat.

  • Endelig kan du forsøge at få små bærbuske til at trives i krukker på altanen. Prøv for eksempel med solbær, blåbær eller ribs.

More articles

04 March 2023

Teltudlejning