BDSM, personlighed og mental sundhed

05 august 2020 Lykke Holzmann Søby

editorial

Lad os først gøre det helt klart: Alle former for sex er ok, så længe det foregår mellem samtykkende, voksne, ansvarlige mennesker. ​
Måske er du til den mere kinky slags sex, og måske har du overvejet om det er helt normalt eller om du har brug for hjælp. Du kan tale om BDSM i brønderslev med en psykolog, men inden du når dertil skal du vide at det du kan lide formentlig slet ikke er så anderledes som du tror. Du er i hvert fald langt fra den eneste.

BDSM-udøvere foretrækker roller, der passer til deres personligheder.

En nylig undersøgelse af den psykologiske profil for BDSM-praktikere (bondage-disciplin, dominans-underkastelse, sadisme-masochisme) har tiltrukket stor opmærksomhed i medierne med overskrifter, der erklærer, at “S & M-udøvere er sundere og mindre neurotiske end dem, der har et kedeligere sexliv.” Selvom BDSM ofte tidligere har været forbundet med psykopatologi, argumenterede forfatterne af studiet, at praktikere generelt er psykologisk sunde, måske endda mere end resten af den generelle befolkning. Det skal dog bemærkes, at de fleste af de tilsyneladende psykologiske fordele ved at udøve BDSM er dem, der er i den dominerende rolle snarere end dem der praktisere den underdanige rolle.

BDSM involverer ofte rollespil, hvor en person påtager sig en dominerende rolle, og en anden person påtager sig en underdanig rolle. Disse aktiviteter involverer ofte fysisk tilbageholdenhed, magtspil, ydmygelse og undertiden – men ikke altid – smerter. Den person, der spiller den dominerende rolle (eller ‘dom’) kontrollerer handlingen, mens den underdanige rolle (eller ‘sub’) opgiver kontrollen. Mange mennesker har en foretrukken rolle, som de spiller mest af tiden, selvom nogle mennesker kan lide at skifte mellem roller.

Er BDSM normalt?

BDSM bærer det en vis grad af social stigma, selvom bogen og herefter filmen ‘Fifty Shades of Grey’, der udkom for nogle år tilbage, muligvis er et tegn på øget accept. Har man længe haft en tendens til at se BDSM som noget perverst. Almindelige antagelser om mennesker, der deltager i BDSM, er at de er psykisk ængstelige og dårligt tilpassede, at de udfører en tidligere historie med seksuelt misbrug; og at de forsøger at kompensere for seksuelle vanskeligheder. Imidlertid antyder den lille mængde tilgængelig forskningsbevis, at disse antagelser sandsynligvis ikke er rigtige. For eksempel fandt en telefonisk undersøgelse foretaget i Australien ud, at folk, der havde deltaget i BDSM det foregående år, ikke var mere bekymrede end andre, og at de ikke mere end andre havde oplevet seksuel tvang. BDSM, der praktiseres mellem samtykkende personer, der er tilfredse med det de gør, betragtes dog ikke officielt som patologiske.

Noget tyder derfor på at der ikke er noget galt med din måde at dyrke sex på. Men det er alligevel sundt at tale om, især hvis man får følelse af skyld og skam.

Flere Nyheder

04 marts 2023

Teltudlejning